Dagboek

Een dagboek is een goede tool om inzicht te krijgen in patronen en voortgang van je cliënt. Bijvoorbeeld in de stemming, emoties of hoeveel de cliënt drinkt. Het bijhouden van een dagboek kan heel nuttig zijn. Het geeft zowel je cliënt en jou als hulpverlener meer inzicht. Daarnaast biedt het tijdens een face-to-face gesprek goede handvatten om over te praten. Een mooie ondersteuning voor elk traject dus!

Er is een ruime set aan dagboeken beschikbaar zodat er altijd wel één past. Notificaties herinneren cliënten eraan hun dagboek via de app in te vullen.

Hoe start je een dagboek?

1. Zoek in de catalogus naar het gewenste dagboek.
  2. Klik op 'Toevoegen aan cliënt'.
  3. Selecteer de gewenste cliënt.
  4. Stel reminders in voor je cliënt. Klaar!

Een dagboek begeleiden

Een dagboek heeft geen actieve begeleiding nodig. Er zitten geen feedbackmomenten in zoals bij een module. Daarom ontvang je geen notificaties als je cliënt zijn of haar dagboek heeft ingevuld. Het is echter wel raadzaam om regelmatig in het dagboek te kijken wat je cliënt heeft ingevuld. Je kunt een bericht sturen als je wilt reageren op het dagboek. Of je kunt de voortgang face-to-face bespreken.

Zo bekijk je het dagboek van je cliënt:

1. Op het dossier van je cliënt
  2. Ga naar het menu-item Dagboek
  3. Je kunt de voortgang zien in de kalender, grafiek, tijdlijn en jaaroverzicht.

Een dagboek aanpassen

Je kunt een aantal aanpassingen maken in een dagboek. Open hiervoor het dagboek. Ga vervolgens naar de tab 'Configuratie'. Je kunt hier:

• De begeleidend hulpverlener wijzigen.
  • Een dagboek archiveren.
  • De takenplanning wijzigen (reminders voor de cliënt).

Let op: als je een dagboek archiveert kan de cliënt het dagboek niet langer invullen. Eerder ingevulde momenten blijven gewoon bewaard en zichtbaar. Je kunt een gearchiveerd dagboek altijd weer activeren.

Een takenplanning aanpassen

Met een takenplanning kun je reminders voor je cliënt instellen.

Als een reminder wordt verstuurd, ontvangt de cliënt een taak. Als een cliënt gebruik maakt van de Minddistrict app, krijgt de cliënt een reminder in de vorm van een pushbericht (let op: de Minddistrict app moet daarvoor actief zijn).

In de takenplanning kun je bepalen wanneer, hoe vaak en welke periode de cliënt de reminders zal ontvangen. Ook kun je een notificatiebericht instellen.

Bij de meeste dagboeken heb je de optie om de standaard takenplanning te activeren. Je hoeft de takenplanning dan niet zelf in te stellen. Hier zit vaak een einddatum aan verbonden. Als een cliënt geen reminders meer ontvangt, kan het zijn dat de takenplanning is afgelopen. Door de takenplanning aan te passen kan de cliënt langer reminders blijven ontvangen.

Nieuwe versie dagboek beschikbaar

Tools zoals dagboeken worden onderhouden. Zo kan het zijn dat er wijzigen worden aangebracht in dagboeken. Deze wijzigen worden niet automatisch doorgevoerd. Wanneer cliënten regelmatig een dagboek invullen, is het gek als het dagboek er ineens anders uitziet. Als je ziet dat er een nieuwe versie beschikbaar is, kun je de oude en nieuwe versie met elkaar vergelijken. De verschillen kun je bespreken met de cliënt, voordat je het nieuwe dagboek updatet. Zo voorkom je dat de cliënt voor verrassingen komt te staan.

Dagboek archiveren

Is een cliënt klaar met het dagboek? Dan kun je het dagboek archiveren. Het dagboek verdwijnt dan van de homepage van de cliënt. Mocht de cliënt toch verder willen gaan met dagboek, dan kun je het dagboek weer activeren. Je vindt de gearchiveerde dagboeken onderaan de 'Configuratie' pagina.