Wanneer je problemen ervaart met videobellen zijn er meerdere mogelijkheden waardoor dit kan komen. Hieronder vind je een checklist die je kunt nalopen om de oorzaak te achterhalen en hoe je dit kunt oplossen. De volgende punten worden besproken:

• Internetverbinding
  • Toestaan van camera en microfoon
  • Geluid
  • Hardware en software
  • Herladen/refreshen van de pagina

Wil je problemen voor zijn, dan kun je van te voren een pre-call test doen: https://tokbox.com/developer/tools/precall/results. Deze meet de internetverbinding en checkt of de camera en microfoon het goed doen.

De kwaliteit om te videobellen is het beste voor de browsers Chrome, Firefox, Edge en Safari. Met Internet Explorer is het niet mogelijk om te videobellen.

Videobellen is niet mogelijk met de Minddistrict app. Uiteraard kun je wel via het web inloggen om vanaf een mobiele telefoon te kunnen videobellen.

Internetverbinding

Videobellen vraagt veel van de netwerkverbinding. Een goede basis is cruciaal. Over het algemeen zijn kabelnetwerken stabieler dan draadloze verbindingen. Wanneer je wilt testen hoe sterk je draadloze verbinding is, kun je de volgende speedtest gebruiken: https://www.speedtest.net/. De snelheid geeft jouw connectie met het internet (je provider) weer. Om een gesprek op gang te krijgen heb je minimaal 2Mbps up- en download nodig.

Let op: het kan voorkomen dat er sprake is van een snelle connectie met je internetprovider maar dat de kwaliteit van het videobelgesprek niet optimaal is. Dit heeft ermee te maken dat de data ergens onderweg op een knelpunt belandt in de satellietverbinding. Over het algemeen neemt de kans hierop toe wanneer de afstand tussen bellers groot is. Net zoals de kans op een file in het verkeer toeneemt naarmate de reisafstand groter is.

Tip: Heb je momenteel geen goede verbinding? Het netwerk van een mobiele hotspot is een sterk en stabiel initiatief. Deze kun je tijdelijk gebruiken voor een videobelgesprek.

Toestemming voor microfoon en camera

Om te kunnen videobellen heb je een werkzame camera en microfoon nodig. Videobellen werkt via de browser. Wanneer je een videobelgesprek start of ontvangt, krijg je een melding om de browser toestemming te geven om de camera en microfoon te gebruiken. Wanneer je (per ongeluk) deze melding afwijst of weg klikt, kan er geen videobelgesprek plaatsvinden. Om een goed gesprek op gang te krijgen, kun je achteraf alsnog jouw browser toestemming geven om de camera en microfoon te gebruiken.

In veel gevallen is dit eenvoudig op te lossen. Het verschilt per browser hoe je dit kun doen:

• Chrome, Firefox, Edge: Klik op het slot-icoontje in de adresbalk. Er ontvouwt een menu waarin je de blokkade kunt opgeven of het gebruik van camera of microfoon weer kunt toestaan.
  • Safari tablet of mobiel: Klik op het 'aA' icoontje in de adresbalk. Er ontvouwt zich een menu en klik vervolgens op 'website-instellingen'. Hier kun je het gebruik van camera en microfoon toestaan.
  • Safari MAC OS: Klik linksboven op 'Safari' en vervolgens op 'website-instellingen'. Hier kun je het gebruik van camera en microfoon toestaan.

Je kunt vaak de camera en microfoon instellingen ook aanpassen via 'Instellingen' van de browser. Het verschilt per browser hoe dit precies moet. Daarnaast kun je ook kijken bij 'Instellingen' van je desktop, laptop, tablet of mobiel. Het verschilt per device hoe je dit kunt doen.

Geluid

Het kan voorkomen dat de microfoon die wordt gebruikt, het geluid uit de luidsprekers opvangt. Hierdoor kan er een echo ontstaan. Het gebruik van een koptelefoon of oortjes kan dit probleem verhelpen. Bij koptelefoons of oortjes die werken met een bluetooth verbinding, kan er mogelijk een vertraging van het geluid op de verbinding komen. Gebruik in dat geval een koptelefoon of oortjes met een plug-in.

Hardware en software

Dit klinkt als een open deur maar om goed te kunnen videobellen is het nodig dat je device goed werkt. Denk daarbij aan stroomvoorziening, software dat up-to-date is en de kwaliteit van eventuele accessoires zoals een externe camera of audio-apparatuur. Daarnaast kan gedownloade software of apps interfereren met de camera of microfoon. Bijvoorbeeld software die filter opties geeft bij webcams.

Wil je zien welke systeemeisen wij hanteren voor een goed gebruik van het Minddistrict platform? Klik dan hier.

Herladen/refreshen van de pagina

Soms kun je niet kunt verklaren waarom een verbinding niet op gang komt. Het herladen/refreshen van de pagina kan soms onverklaarbare problemen oplossen.

In de adresbalk vind je het herlaad-icoontje. Wanneer je een desktop gebruikt, is F5 de sneltoets voor herladen van de pagina.