Wanneer je problemen ervaart met videobellen zijn er meerdere mogelijkheden waardoor dit kan komen. Op deze pagina vind je een checklist die je kunt nalopen om de oorzaak te achterhalen en hoe je dit kunt oplossen.

Wil je problemen voor zijn, dan kun je van te voren een pre-call test doen.(Opent in nieuwe venster) Deze meet de internetverbinding en checkt of de camera en microfoon het goed doen.

Controleer je internetverbinding

Videobellen vraagt veel van de netwerkverbinding. Een goede basis is cruciaal. De meest voorkomende oorzaak van problemen bij het videobellen is de internetsnelheid en/of kwaliteit.

Over het algemeen zijn kabelnetwerken stabieler dan draadloze verbindingen. Wanneer je wilt testen hoe sterk je draadloze verbinding is, kun je de volgende speedtest gebruiken: https://www.speedtest.net/.(Opent in nieuwe venster) De snelheid geeft jouw connectie met het internet (je provider) weer. Om een gesprek op gang te krijgen heb je minimaal 2Mbps up- en download nodig. Is de gemeten snelheid veel lager dan je provider belooft? Dan is de verbinding mogelijk instabiel en dat kan zorgen voor een verminderde beeldkwaliteit.

Tips om je internetverbinding te verbeteren zijn:

• Herstart de wifi-router. Schakel het modem uit en haal de stekker uit het stopcontact. Wacht 10 seconden. Stop de stekker weer in het stopcontact en zet het modem aan. Wacht 5 minuten totdat het modem volledig is opgestart.
  • Herstart het apparaat waarmee je videobelt.
  • Neem plaats in de buurt van je wifi-router.
  • Zorg dat de batterij van het apparaat waarmee je belt, voldoende is opgeladen. Of sluit het apparaat, indien mogelijk, aan op netstroom.
  • Sluit het apparaat, indien mogelijk, aan op het modem met een internetkabel.
  • Test de internetverbinding opnieuw via https://www.speedtest.net/.(Opent in nieuwe venster)
  • Blijven de testresultaten tegenvallen? Neem contact op met je internetprovider.
  • Sluit uit dat het aan het apparaat ligt.
Mocht het probleem hiermee niet opgelost zijn, test het videobellen voor de zekerheid eens met een ander apparaat. Het netwerk van een mobiele hotspot is een sterk en stabiel alternatief

Belasting in drukke tijden

De videobel-infrastructuur kan een vrijwel onbeperkt aantal gelijktijdige sessies en deelnemers aan. De internetverbinding en het apparaat van de eindgebruiker kunnen mogelijk wel zorgen voor verminderde beeldkwaliteit.

Momenteel wordt wereldwijd door de Corona-crisis het internet zwaarder belast. Daarnaast kan het voorkomen dat meerdere gezinsleden tegelijk op hetzelfde thuisnetwerk zitten. Dit heeft invloed op de internetkwaliteit.

Toestemming voor microfoon en camera

Om te kunnen videobellen heb je een werkzame camera en microfoon nodig. Videobellen werkt via de browser. Wanneer je een videobelgesprek start of ontvangt, krijg je een melding om de browser toestemming te geven om de camera en microfoon te gebruiken. Wanneer je (per ongeluk) deze melding afwijst of weg klikt, kan er geen videobelgesprek plaatsvinden. Om een goed gesprek op gang te krijgen, kun je achteraf alsnog jouw browser toestemming geven om de camera en microfoon te gebruiken.

Het is belangrijk om toestemming te geven voor zowel de camera als de microfoon.

In veel gevallen is dit eenvoudig op te lossen. Het verschilt per browser hoe je dit kun doen:

• Chrome, Firefox, Edge: Klik op het slot-icoontje in de adresbalk. Er ontvouwt een menu waarin je de blokkade kunt opgeven of het gebruik van camera of microfoon weer kunt toestaan.
  • Safari tablet of mobiel: Klik op het 'aA' icoontje in de adresbalk. Er ontvouwt zich een menu en klik vervolgens op 'website-instellingen'. Hier kun je het gebruik van camera en microfoon toestaan.
  • Safari MAC OS: Klik linksboven op 'Safari' en vervolgens op 'website-instellingen'. Hier kun je het gebruik van camera en microfoon toestaan.
Je kunt vaak de camera en microfoon instellingen ook aanpassen via 'Instellingen' van de browser. Het verschilt per browser hoe dit precies moet. Daarnaast kun je ook kijken bij 'Instellingen' van je desktop, laptop, tablet of mobiel. Het verschilt per device hoe je dit kunt doen.

Systeeminstellingen

Ons platform kan gebruikt worden op honderden verschillende apparaten met verschillende software. De functionaliteit videobellen is hiervoor ook geschikt. Het kan voorkomen dat het gebruik van de camera en microfoon is toegestaan in de browser maar dat de camera en/of microfoon ergens in de instellingen van je apparaat niet goed staat afgesteld. Kijk dus in de systeeminstellingen van je apparaat als je problemen ervaart.

Daarnaast kunnen er op je apparaat meerdere applicaties openstaan, zoals bijvoorbeeld andere videobelapplicaties, die het beeld en/of geluid bezet houden waardoor je geen beeld of geluid hebt in het Minddistrict platform. Zorg ervoor dat je applicaties waar de camera en/of microfoon worden gebruikt correct worden afgesloten. Mocht dit niet het geval zijn? Start je apparaat opnieuw op. Mogelijk lost dit het probleem op.

Geluid

Het kan voorkomen dat de microfoon die wordt gebruikt, het geluid uit de luidsprekers opvangt. Hierdoor kan er een echo ontstaan. Het gebruik van een koptelefoon of oortjes kan dit probleem verhelpen. Bij koptelefoons of oortjes die werken met een bluetooth verbinding, kan er mogelijk een vertraging van het geluid op de verbinding komen. Gebruik in dat geval een koptelefoon of oortjes met een plug-in.

Ben je als hulpverlener via een internetbrowser aan het videobellen op een mobiel apparaat en word je tijdens het videobelgesprek mobiel gebeld? Dan wordt de microfoon van het videobelgesprek uitgeschakeld (ook als je het inkomende mobiele telefoongesprek weigert). Je kunt de microfoon weer inschakelen door binnen het Minddistrict videobelgesprek te klikken op de rode knop met het telefoontje (verlaat gesprek). Hierna kun je direct klikken op de groene knop met het telefoontje (weer deelnemen).

Hardware en software

Dit klinkt als een open deur maar om goed te kunnen videobellen is het nodig dat je device goed werkt. Denk daarbij aan stroomvoorziening, software dat up-to-date is en de kwaliteit van eventuele accessoires zoals een externe camera of audio-apparatuur. Daarnaast kan gedownloade software of apps interfereren met de camera of microfoon. Bijvoorbeeld software die filter opties geeft bij webcams.

Zorg dat de browser up-to-date is

De browser is medebepalend voor de kwaliteit van het videobellen. Zorg ervoor dat je browser up-to-date is. De meest recente versie zorgt voor de beste videobelkwaliteit.

Herladen/refreshen van de pagina

Soms kun je niet kunt verklaren waarom een verbinding niet op gang komt. Het herladen/refreshen van de pagina kan soms onverklaarbare problemen oplossen.

In de adresbalk vind je het herlaad-icoontje. Wanneer je een desktop gebruikt, is F5 de sneltoets voor herladen van de pagina.

Probeer een andere browser of apparaat

Zoals je merkt zijn er vele factoren die invloed kunnen hebben op jouw videobelgesprek. Het kan even tijd kosten om uit te zoeken waardoor het probleem wordt veroorzaakt. Mocht je tegen een probleem aanlopen maar je wilt snel kunnen starten met een videobelgesprek, probeer eerst Minddistrict te openen in een andere browser.

Mocht je nog steeds problemen ervaren, start Minddistrict op vanaf een ander apparaat. Als je op een desktop of laptop werkt en je hebt een telefoon bij de hand, open dan Minddistrict vanaf een browser op je mobiele telefoon (of andersom). Je kunt later op een rustiger moment problemen te achterhalen waar het probleem zich voordeed.

Verbeter ehealth met jouw inzichten!
Hoe ziet jouw dag eruit en waar liggen kansen voor verbetering? Laat ons weten hoe we jou kunnen ondersteunen bij het leveren van optimale zorg aan je cliënten. Plan eenvoudig een online afspraak(Opent in nieuwe venster) of laat je emailadres achter(Opent in nieuwe venster) zodat we je kunnen benaderen.